A legvagányabb konyhaötletek és megoldások 2017-ben

Konyhatrend

Konyhatrend

Így főztünk 100 éve – időutazás a magyar konyha történelmében

2017. március 23. - Horváth Árpi

A magyar konyha gyökeres változásokon esett át az elmúlt valamivel több, mint száz év alatt. Bár nagyon lassan és nehézkesen indultunk meg a változások irányába, a konyhák fejlődése idővel annál látványosabb és gyorsabb lett. Nézd meg te is, hogyan változtak a magyar konyhák száz év alatt.

1900-20

A 20. század elején a konyha még a házak hátuljában kapott helyet, a bútorok pedig mai szemmel nézve össze-vissza álltak. A korszak legjellegzetesebb eleme a sparhelt, vagyis a tűzhely elődje volt, amely a melegvízről és a fűtésről is gondoskodott egyben.

A konyha legtekintélyesebb bútora azonban a kredenc volt. Ezt a hatalmas konyhaszekrényt általában fehérre vagy valamilyen visszafogottabb pasztell színűre festették.

Az 1900-as évek magyar konyhájában a legnagyobb változást az elektromos áram bevezetése jelentette. A polgári lakásokban ekkor terjedtek el díszes lámpaernyők.

kredenc.jpg

1920-40

A világháború után újragondolták a lakások alaprajzait, és megjelentek panellakások, amelyek minimális méretűre nyomták össze a konyhákat. A lakótelepi otthonokhoz gyakran csak egy szűk főzőfülke tartozott.

A húszas évek végére a sparhelt szinte teljesen kiszorította a kemencében történő főzést, a tűzálló cserépedényeket pedig felváltották a fém főzőedények. A harmincas években pedig beindult a háztartási eszközök tömeggyártása, és megjelentek az első megbízhatóan működő elektromos sütők is.

sparhelt.jpg

1940-1960

Az évszázad közepén aztán Magyarországon is elkezdtek terjedni a kisebb elektromos konyhai gépek, mint a turmix, a kenyérpirító és a mikrohullámú sütő.

Az ötvenes évek végére a magyar polgári konyhák már a lakás közepén kaptak helyet, és meghonosodott a perem elrendezés, vagyis a bútorok végleg a falak mellé kerültek. Ebben az időben egyre megbecsültebbé vált a konyhai munka.

A korábban a nappaliban borozgató és szivarozgató férfiak hirtelen belecsöppentek a konyhai munka világába, és a főzés többé már nemcsak a háziasszonyok időtöltése volt.

piri_to.jpg

1960-1980

A vidám színek végre beköszöntöttek a magyar konyhákba is, és hangulatos, családias helyiséggé varázsolták azt. A divatos dizájnok mellett a modernebb konyhai gépek is elérhetővé váltak, a hetvenes évek például a villanytűzhelyek és palackos gáztűzhelyek hódításáról szólt.

Ez pedig a bútorok újratervezését is megkövetelte. Egyre több olyan megoldás született, amit a mai beépített konyha előfutárának tekinthetünk.

tu_zhely.jpg

1980-2000

A nyolcvanas években már sorra jelentek meg az olyan háztartási eszközök és kisebb gépek, amelyek a konyha használatát még egyszerűbbé és élvezhetővé varázsolták. A kilencvenes évekre aztán az addig ismert konyha fogalma gyökeresen megváltozott, ugyanis már nemcsak a főzést szolgálta, hanem a családi élet egyik fő helyszíne lett.

Ebben az időben gyakran a vendégeket is a konyhában ültették le, így újra megjelentek az étkezőasztalok is a helységben, a kisebb lakásokban pedig sarokgarnitúrákkal fogták körül.

A háztartási gépek dizájnja is egyre modernebb lett, ekkoriban terjedtek el széles körben a fekete és fehér konyhai gépek, ahogyan a parketta is ekkor lett igen népszerű.

re_gi_konyha.jpg

fotó: lakbermagazin.hu

2000-napjainkig

Egy bő évtizeddel lemaradva, de hazánkat is elérte az amerikai konyha őrülete. A tágas terek, a nappalival egybenyitott konyhák nyújtotta újdonság varázsa azonnal meghódította a családi házak konyháit.

Az ezredfordulón a magyar konyhákban is sorra jelennek meg az Amerikában népszerű konyhaszigetek, és az okoseszközök forradalma is utolérte háztartásainkat. Innen már nem volt megállás az újítások terén, mindenki a saját álomkonyhájára vágyott, és ma már mi sem maradhatunk ki a legújabb trendek követéséből.

tokeletes_konyha.jpg

Te is egy lenyűgöző modern konyhára vágysz, amelynek használata egyszerre praktikus és élvezhető? Segítek neked megtervezni, kérj ingyenes ajánlatot »

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhatrend.blog.hu/api/trackback/id/tr412353587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása